در این مقاله از سری مقاله های فروشگاه اینترنتی جوجه کش سعی داریم شما را هرچه بیشتر با موضوع تخم نطفه دار به طور کامل آشنا سازیم. مقاله همه چیز درباره تخم نطفه دار برای تمامی کسانی که در زمینه جوجه کشی طیور مشغول فعالیت می باشند و همچنین کسانی که به پرندگان و نگهداری از آن ها علاقه دارند و یا حتی در این زمینه کار می کنند ، بسیار مفید و چه بسا خواندن آن ضروری می باشد. داشتن اطلاعات کافی در مورد تخم های نطفه دار در صنعت جوجه کشی کاملا امری حیاتی و ضروری است.

همه چیز درباره تخم نطفه دار

 

تخم نطفه دار چیست؟

تخم نطفه دار , تخمی است که اسپرم و تخم در ناحیه شیپور با هم ترکیب شده باشند. و همچنین اگر در شرایط محیطی مناسب از لحاظ دما و رطوبت قرار بگیرد. پس از مدت زمان مشخص به جوجه تبدیل خواهد شد .

 

تخم نطفه دار

نطفه داری

اگر نطفه داری بالا نباشد بیشتر تخم هایی که در ماشین جوجه کشی گذاشته می شوند هیچ وقت به جوجه تبدیل نخواهند شد و بلاستفاده خواهند شد.

  1. خروس مورد استفاده باید فعال و به اندازه کافی اسپرم تولید کند .
  2. خروس باید بطور متناوب مورد استفاده قرار بگیرند تا استراحت کافی داشته باشند .
  3. باید اغلب از خروس های جوان استفاده شود. ( از ۷ تا ۸ ماهگی به بعد قادر به تولید اسپرم هستند .)
  4. خروس های با سن بالاتر از ۲ سال مناسب جوجه کشی نمی باشند و باید نسبت به جایگزین کردن آنها با خروس های جوان و سالم اقدام نمود.البته از خروس هایی که ارزش ژنتیکی خوبی دارند مدت زمان بیشتری استفاده می شود .
  5. برای بدست آوردن نطفه داری بالا باید نسبت بین مرغ و خروس مناسب با معمولاً به ازای هر ۱۰ مرغ یک خروس کافی خواهد بود .
  6. وضع تغذیه گله نیز در نطفه داری تاثیر زیاد دارد . کمبود بعضی از ویتامینها بخصوص آ (A ) و ای (E ) و نیز کمبود پروتئین جیره باعث کاهش نطفه داری می گردد.
  7. وضع و شرایط آب و هوا در تولید اسپرم دخالت دارد . در هوای گرم و یا سرد تولید اسپرم کاهش پیدا می کند و در هوای سرد که گاهی باعث یخ زدن تاج و در نتیجه کاهش اسپرم می گردد مبادرت به قطع تاج می شود . همچنین در هوای بسیار گرم جمع آوری تخم مرغ ها جهت جوجه کشی انجام نمی شود .
  8. تولید تخم و نیز سن مرغ در میزان نطفه داری تاثیر دارد. هر اندازه میزان تخم گذاری زیادتر باشد درصد نطفه داری نیز بیشتر می شود، زیرا در مرغان تخم گذار خوب تمام اعمال فیزیولوژیکی بخوبی انجام می گیرد. و لذا تمایلات جنسی در این گونه مرغها بالاست . در اوایل تخم گذاری که اندازه تخم مرغ کوچک است درصد نطفه داری کمتر است ولی به تدریج با افزایش وزن تخم مرغ، درصد نطفه داری افزایش می یابد .در مرغهای خیلی مسن و یا خیلی جوان درصد نطفه داری کم است. خویش جفتی دارای اثر منفی در نطفه داری است و هر چه درجه هم خونی افزایش یابد درصد نطفه داری کم می شود . آمیخته گری سبب افزایش درصد نطفه داری می گردد .

شکل ظاهری تخم  :

شکل و وضع ظاهری تخم های جوجه کشی در درصد جوجه شدن تاثیر دارد . لذا در موقع جوجه کشی بایستی به نکات زیر توجه شود :

  1. تخم  های جوجه کشی نباید خیلی بزرگ یا کوچک باشند .
  2. برای جوجه کشی، تخم هایی که وزن آنها حدود ۵۰ تا ۶۰ گرم است بایستی انتخاب شوند. (بلدرچین ۱۰ تا ۱۲ گرم) . البته در نژادهای سنگین، وزن تخم مرغ جوجه کشی حدود ۶۴ تا ۶۸ گرم توصیه می شود . اگر تخم مرغ ها یکنواخت نباشند باعث می شود که جوجه هایی که تولید می شوند بزرگ و کوچک بوده بطوری که بعداً از لحاظ پرورش و تغذیه با اشکالاتی روبرو خواهد شد .
  3. تخم های جوجه کشی بایستی قالب طبیعی داشته باشند . از بکاربردن تخم مرغ ها با شکل غیر طبیعی (کشیده، گرد و موج دار) باید اجتناب شود. این کار بیشتر به خاطر به نژادی صورت می گیرد زیرا جوجه ها حاصل از تخم مرغهای غیر طبیعی بعداً تخم مرغهایی با شکل غیر طبیعی تولید خواهند نمود .
  4. تخم های جوجه کشی اگر با فضولات آلوده شوند باعث فساد تخم مرغ و از بین رفتن جنین می گردد و از طرف دیگر منبع آلودگی در ماشین خواهد بود و تخم مرغهای تمیز را به فساد می کشاند ، لذا بهتر است از تخم مرغهای کثیف برای دستگاه جوجه کشی استفاده نشود، بین محققین از نظر شستشوی تخم مرغها اختلاف نظر وجود دارد .
  5. تخم هایی که دارای پوسته بسیار نازک و یا ضخیم هستند برای جوجه کشی مناسب نیستند، زیرا اگر پوسته نازک باشد تبخیر آب بیشتر خواهد بود و درصد جوجه در آوری کاهش می یابد و از طرف دیگر این گونه تخم مرغها کلسیم کافی برای رشد جنین را تامین نمی کنند . تخم مرغهائی که پوسته ضخیم دارند کار خروج جوجه را مشکل می کنند. و جوجه به خوبی قادر نیست که آنها را سوراخ کند .
  6. استفاده از تخم های پوسته شکسته یا آنهایی که دارای منافذ بیش از اندازه هستند برای جوجه کشی توصیه نمی شود زیرا میزان تبخیر از اینگونه تخم مرغها بیشتر است .
  7. کیفیت داخلی تخم مرغ در میزان جوجه دهی تاثیر دارد . تخم مرغهایی که درصد سفید غلیظ آنها بیشتر و یا زرده آنها رنگی تر است درصد جوجه درآوری بیشتری دارند زیرا اینگونه تخم مرغها عناصر غذایی بیشتری برای جنین همراه دارند .

انبار و نگهداری تخم مرغ های نطفه دار:

برای نگهداری تخم های نطفه دار نباید از یخچال استفاده کرد. تخم مرغ ، دارای مادهء غذایی و رطوبت لازم است. اگر در وضع نامناسب نگهداری شود، ماده غذایی آن فاسد می شود و جنین از بین می رود. بهترین دما برای نگهداری تخم های جوجه کشی  ۱۶ تا ۲۰  درجه سانتی گراد بوده و مدت زمان ذخیره و نگهداری نباید از ۳ تا ۷ روز بیشتر شود. برای جلوگیری از آلودگی تخم مرغ ها بهتر است دفعات جمع آوری تخم از آشیانه را بالا برد و روزی چند بار تخم مرغ ها را جمع آوری کرد.

تمیز کردن و ضد عفونی تخم مرغ های نطفه دار:

نکات مهم قبل از خرید تخم نطفه دار

تخم های جوجه کشی را نباید شستشو داد در پوسته تخم مرغ، بین  ۶۰۰۰  تا  ۱۸۰۰۰ سوراخ ریز وجود دارد. بیشتر این سوراخ ها با لایه ای که به طور طبیعی روی پوسته وجود دارد ، پوشیده شده اند. این لایه ها ، در اثر شستشو از بین می روند و سوراخ های پوسته باز می شوند. در این حالت ، میکروب ها به راحتی وارد تخم مرغ می شوند. البته می توان تخم مرغها را با برس بدون اینکه مرطوب شوند تمیز کرد. بنابراین در جوجه کشی هرگز از تخم مرغ های شسته شده استفاده نکنیم.
برای ضدعفونی تخم مرغ ها قراردادن آنها به مدت ۲۰ دقیقه در اتاقک گاز فرمالین کفایت میکند. برای این امر از ذغال ها سوزاندنی فرمالین (طبق دستورالعمل شرکت تولید کننده ) می توان استفاده کرد.

 

برای خرید تخم های نطفه دار مرغوب وبهداشتی وبا درصد نطفه داری بالا حتما از فروشگاه اینترنتی جوجه کش خرید نمایید.