حمل و نقل تخم های نطفه دار برای جوجه کشی  پروسه ای بسیار حساس است و از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

جلوگیری از ایجاد آلودگی های باکتریایی

پس از تخم گذاری، تخم مرغ کاملا گرم و مرطوب است و پوسته ی آن حالتی شکننده و آسیب پذیر دارد.

پس از خشک شدن تخم، حرارت آن کاهش می یابد و پوسته اش کمی سفت تر و محکم تر می شود. با کاهش حرارت تخم مرغ، محتویات داخل آن منقبض می شود و با ایجاد شدن یک فضای خلاء مقداری هوا به داخل تخم کشیده می شود.

تخم نطفه دار مرغ

اگر سطح تخم آلوده باشد، در این حالت به هنگام نفوذ هوا آلودگی های موجود در سطح آن هم به درون تخم نفوذ می کنند ودر نتیجه موجب از بین رفتن نطفه و آسیب به آن می شود.

برای جلوگیری از بروز این مشکل در مرحله ی اول باید بستری که مرغ ها روی آن تخم می گذارند را تمیز و ضد عفونی کنید. همچنین حدالامکان از حمل و انتقال تخم هایی که روزی بستر گذاشته شده اند، به مراکز جوجه کشی خودداری کنید.

 

تنظیم درجه ی حرارت

تخم مرغ ها پس از اینکه از مزارع مادر جمع آوری شدند، به مدت چند روز در مزارع نگهداری می شوند و بعد به محل جوجه کشی منتقل می شوند.

شرایط نگهداری از تخم نطفه دار می تواند کمی سخت باشد و حتما باید محیط استانداردی را برای انبار کردن آنها فراهم کنید. یک محیط خنک با دمای ۱۶ تا ۱۸ درجه ی سانتی گراد برای نگهداری از تخم های نطفه دار مناسب خواهد بود.

ثابت و یکنواخت نگه داشتن  میزان دما برای تخم های نطفه دار از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

جلوگیری از ایجاد شوک حرارتی

تخم مرغ ها به راحتی قادرند با شرایط دمایی محیط اطراف خود سازگار شوند. پس هر گونه اشتباه در بارگیری و تخلیه، می تواند موجب ایجاد شوک حرارتی در تخم ها شود واین اتفاق اغلب در فصل زمستان می افتد.

اگر بارگیری تخم مرغ های نطفه دار در زمستان باشد، در این حالت دمای مخزن های کامیون  حمل و نقل کاهش می یابد و به هنگام بارگیری، تخم های نطفه دار با شرایط دمایی داخل مخزن سازگار شده و سرد می شود و این عامل هم سبب آسیب به آنها و کاهش قدرت باروری تخم ها خواهد شد.

جهت جلوگیری از بروز این مشکل، لازم است که مخزن ها را با چادر های پلاستیکی بپوشانید تا از جریان یافتن هوا در داخل آنها جلوگیری نمایید و بعد از پایان بارگیری، چادر را بردارید تا تخم ها بدون ایجاد شدن شوک دمایی آماده حمل و نقل شوند.

تامین رطوبت نسبی

تخم مرغ های نطفه دار برای سالم ماندن نیاز به رطوبتی به اندازه ی ۵۰ تا ۶۰ درصد دارند. در واقع حداقل رطوبت مورد نیاز آنها حدود ۵۰ درصد است و در کمتر از این مقدار رطوبت آسیب خواهند دید.

جابجایی استاندارد با کمترین میزان لرزش

لرزش و تکان خوردن بیش از حد ناشی از حمل و نقل  می تواند بر میزان سلامت تخم های نطفه دار تاثیر منفی داشته باشد. ب

در صورتی که راننده ی کامیون حمل و نقل تخم مرغ های نطفه دار ماهر بوده و با سرعت مناسبی تخم ها را حمل کند، همچنین فرایند بارگیری و تخلیه ی تخم ها با نهایت دقت و حساسیت انجام شود، اثرات مخرب ناشی از لرزش و تکان خوردن نا چیز بوده و آسیبی به تخم مرغ ها و نطفه ی آنها وارد نخواهد شد.