اردک ها معمولا در 5 تا 7 ماهگی به بلوغ می رسند و شروع به تخم گذاری می کنند. یکی از دغدغه های پرورش دهندگان اردک، نحوه افزایش تعداد تخم است. اردک ها معمولاً 30 تا 50 تخم در سال می گذارند، اما در برخی نژادها این تعداد در شرایط خوب به 200 تا 300 تخم در سال می رسد.

راه های افزایش تخم گذاری اردک

شروع تخمگذاری اردک و تولید تخم در سال همانطور که گفته شد به عوامل زیادی بستگی دارد. سن پرنده، تغذیه، محیط لانه سازی، فصل تخم گذاری و زمان قرار گرفتن در معرض اردک ها بر تخمگذاری آنها تأثیر زیادی دارد.

در صورت تغییر در هر یک از شرایط فوق، تولید تخم اردک افزایش می یابد و بالعکس کاهش می یابد و تولید تخم متوقف می شود.

تخم نطفه دار اردک پکنی

 تخمگذاری اردک ماده هیچ گونه وابستگی به اردک نر ندارد، یعنی اردک ماده بدون نرهم تخمگذاری میکند. هدف از نگهداری اردک نر در کنار ماده، بارور سازی تخم ها است.

زمانیکه فصل تخمگذاری ماده ها فرا میرسد، سیستم تولید مثل اردک نر نیز فعال شده، برای همین اردک نر فقط در فصل تخمگذاری جفت گیری میکند.

تغذیه سرشار از پروتئین و کلسیم

غذا یکی از عوامل مهم در تولید تخم پرندگان است. رژیم غذایی تخم اردک باید حاوی کلسیم، پروتئین، نیاسین و فسفر باشد. پس مطمئن شوید که غذای پرنده مقوی و کافی است. وجود 14 تا 18 درصد پروتئین در رژیم غذایی به افزایش تولید تخم مرغ کمک می کند.

اردک ها همچنین برای تخم گذاری به کلسیم زیادی نیاز دارند، بنابراین مهم است که خوراک را با پودر خانگی یا پودر پوسته تخم مرغ بپاشید. استفاده از بستر دریا برای تامین کلسیم پرندگان باعث بد طعم شدن تخم‌های آنها می‌شود.

بنابراین اگر کلسیم در جیره تامین نشود، اردک ها تخم گذاری نمی کنند و تخم هایی با پوسته صاف و نامتقارن تولید نمی کنند.

اهمیت آب در تخم گذاری اردک ها

اردک ها عاشق آب هستند و از آب تغذیه می کنند. نگهداری استخر در محیط پرورش برای تغذیه خوب، جفت گیری و حمام کردن پرندگان ضروری است. این باعث کاهش استرس دما و تغذیه بهتر پرنده می شود. همچنین نگهداری اردک در فضاهای باز و مراتع دارای حوضچه به رشد خوب و تخم گذاری پرندگان کمک می کند.

تنظیم برنامه نوری دقیق برای اردک

مانند بسیاری از پرندگان، اردک‌ها در زمستان و پاییز به دلیل روزهای کوتاه‌تر کمتر می‌خوابند یا کلاً متوقف می‌شوند. بنابراین برای افزایش تخمگذاری اردک در فصل زمستان باید با یک رژیم غذایی خوب و برنامه روشنایی مناسب آنها را به ادامه تخمگذاری تشویق کرد.

همچنین بهترین میزان نور دهی اردک ها برای افزایش تخم گذاری، روزانه 14 تا 16 ساعت می باشد. به عنوان مثال، لامپ های سالن را هر روز از ساعت 6 صبح تا 8 شب روشن کرده و پس از آن لامپ ها را خاموش کنید تا پرنده به راحتی استراحت کند. شدت نور مورد نیاز اردک نیز 20 تا 30 لوکس خواهد بود.

تخم نطفه دار اردک ماندارین

جلوگیری از کمبود مواد غذایی

همانطور که گفته شد خوراک نقش مهمی در افزایش میزان تولید اردک دارد. استرس های محیطی به اردک ها و کمبود غذا باعث کاهش تخم گذاری و میوه دهی ضعیف می شود.

بنابراین لازم است فضای مناسبی برای آنها با توجه به تعداد اردک ها آماده شود. برای هر یک از 5 اردک یک کاسه و آبخوری آماده کنید و در صورت نیاز به آنها غذا دهید.

همچنین تعداد نرهای گله باید متناسب با تعداد ماده ها باشد. برای جلوگیری از دعوای پرندگان نر، برای هر نر 5 ماده در نظر بگیرید.

استرس، کمبود غذا و کشمکش های جفت گیری می تواند منجر به کاهش چشمگیر تولید تخم در پرندگان ماده شود.

سن، عامل تاثیر گذار بر میزان تخم گذاری اردک

اردک ها نیز مانند جوجه ها توانایی بالایی در تخم گذاری در شرایط مناسب دارند و تخم گذاری بالای این پرنده بسته به نوع آن بین سه تا پنج سال است.

پس از این مدت شاهد کاهش قابل توجهی در تعداد تخم پرندگان خواهید بود. اگر می خواهید تخم های بیشتری برداشت کنید، بهتر است هر چند سال یک بار گله خود را با اردک جایگزین کنید.

نژاد اردک

علاوه بر سن، توانایی پرنده برای تخمگذاری به نژاد آن نیز بستگی دارد. برخی از اردک ها سالیانه تنها یک دوجین تخم می گذارند، در حالی که برخی دیگر بیش از 200 تخم می گذارند. اردک های کمپبل و رانر تخم های بیشتری می گذارند.

فراهم کردن محیطی آرام و امن

پرندگان هرگز در یک محیط پر استرس و شلوغ تخم نمی گذارند. محیطی امن برای پرنده فراهم کنید، پرندگان مهاجم را از گله جدا کنید و برای اردک های تخمگذار محیطی مجزا در نظر بگیرید.

مراقب سگ ها، گربه ها و سایر حیواناتی باشید که وارد محوطه پرورش اردک می شوند، وجود این حیوانات مانع از تخم گذاری اردک می شود.

دما عاملی تاثیر گذر بر افزایش تخم گذاری اردک

به دلیل هوای گرم و افزایش دما، پرندگان استراحت کافی ندارند و تخم می گذارند. تنش دما و نبود شرایط دمایی مناسب تأثیر عمده ای بر تولید تخم در همه پرندگان دارد.

از طرفی هوای سرد نیز باعث کاهش تولید تخم و بی میلی به جفت شدن می شود. به همین دلیل لازم است در طول سال دمای محیط پرورش پرندگان را بین 23 تا 25 درجه سانتیگراد تنظیم کرد.

جمع آوری به موقع تخم اردک

اردک ها معمولاً هر روز یا هر دو روز یک تخم می گذارند، وقتی تعداد تخم ها به 8-12 عدد رسید روی آن می خوابند و تا زمانی که جوجه ها بیرون بیایند از تخم گذاری منصرف می شوند.

اگر تعداد تخم ها به این حد نرسد، پرنده به تخم گذاری ادامه می دهد تا کلاچ خود را پر کند. می توانید با خارج کردن تخم ها از لانه پرنده آنها را تشویق به تخم گذاری کنید.

ساخت لانه مناسب

برای تشویق پرندگان به تخم گذاری باید به فکر لانه های مناسب در بستر برای آنها بود. کف لانه را با پتو بپوشانید تا برای تخم گذاری مناسب شود.

برای هر دو یا سه پرنده یک لانه در نظر بگیرید. این از ایجاد درگیری و استرس در لانه جلوگیری می کند.

حداقل 4 هفته قبل از تخم گذاری، به اردک ها یک محیط لانه سازی بدهید تا بتوانند به آن عادت کنند.

اردک ها در هر روز تنها یک تخم میگذارند. میزان تخم گذاری اردک بسته به نژاد، سن و محیط متفاوت است،ولی انتخاب نژاد مناسب، یک رژیم غذایی مغذی و شرایط زندگی آرام و جادار نیز برای تولید تخم‌ اردک حیاتی و ضروری است.

شرکت جوجه کش طیور بزرگترین تولید کننده دستگاه های جوجه کشی صنعتی و خانگی در ایران می باشد.و بزرگترین عرضه کنننده تخم نطفه دار طیور و پرندگان زینتی می باشد.جهت خرید انواع تخم های نطفه دار و دستگاه های جوجه کشی خانگی و صنعتی با کارشناسان ما تماس بگیرید.